Het groene boekje voor brandblussing

Een nieuwsbericht over een kleine brand op het terrein van de Clauscentrale, een elektriciteitscentrale, in Maasbracht trok mijn aandacht. Bij het testen van een pomp is brand ontstaan in een hoogspanningskast in een afgesloten ruimte. Gelukkig heeft de automatische gasblusinstallatie zich bewezen door de brand te blussen. Betreft de blussing is alles volgens het boekje gegaan, maar hoe ziet dit ‘boekje’ er in Nederland eigenlijk uit?

In Nederland is, mede door wetgeving, het systeem goed doordacht en voorkomen we risicovolle situaties. Vanuit de verplichte vergunning wordt het risico op brand en explosies bepaald en stelt een onafhankelijke partij een UPD (uitgangspunten document) op. Dit document bevat onder meer de kaders voor brandblus- en explosiebeveiligingssystemen en bijbehorende normen, technische eisen en keuren. Vervolgens ontwerpt een leverancier (bijvoorbeeld Hi-Safe) een oplossing op maat op basis van het UPD. Na oplevering wordt het systeem getoetst door een onafhankelijke certificeerder. Na onder meer de goedkeuring van de certificeerder mag het bedrijf starten met de risicovolle activiteiten. Op vaste termijnen wordt het veiligheidssysteem gekeurd op correcte werking volgens de gestelde voorwaarden gedurende de lange levensduur van het systeem.

Ondanks dit duidelijke verhaal gaat het in de praktijk niet altijd goed. Omdat de vergunning van een brandblussingsysteem verplicht is, kiest men in de praktijk vaker voor de goedkoopste oplossing/leverancier. Hierbij wordt niet altijd gekeken naar de levensduur van het systeem en de operationele kosten om het systeem in werking te houden. Een falend brandblussysteem bij brand is natuurlijk niet te verantwoorden, om niet te spreken over de immense materiële schade die kan ontstaan en het (direct) in gevaar brengen van de bedrijfscontinuïteit. Juist wanneer een automatisch blusgassysteem nodig is moet deze altijd functioneren, ook 10 jaar na inbedrijfstelling. Dit wordt gegarandeerd door een kwalitatief goed systeem dat jaarlijks onderhouden wordt.

Ga daarom de uitdaging aan en ga inhoudelijk goed in gesprek met uw (potentiële) leverancier over niet alleen de prijs maar ook over zaken zoals de kwaliteit, deskundigheid, ervaring en merkonafhankelijkheid. Op deze manier komt u tot een gedegen keuze waar u jarenlang op vertrouwt.

Wat u écht moet weten over blusgassen

De whitepaper 'Basiskennis blusgassen', biedt u een interessante kijk op de mogelijkheden van blusgassen: hoe weet u welk blusgas voor uw specifieke situatie geschikt is? En welke normen gelden in Nederland voor blusgasinstallaties? De antwoorden op al deze vragen en specifieke kenmerken komen uitgebreid aan bod.

Vraag de whitepaper over blusgassen aan

Ga daarom de uitdaging aan en ga inhoudelijk goed in gesprek met uw (potentiële) leverancier over niet alleen de prijs maar ook over zaken zoals de kwaliteit, deskundigheid, ervaring en merkonafhankelijkheid. Op deze manier komt u tot een gedegen keuze waar u jarenlang op vertrouwt.