Brandbeveiligingsoplossing houdt waardevolle data en mensen bij Interoute veilig

Schiphol-Rijk

Brandbeveiligingsoplossing houdt waardevolle data en mensen bij Interoute veilig

Interoute biedt zijn klanten een indrukwekkend arsenaal aan IT-infrastructuur. Wereldwijd bezit de dataprovider tientallen datacenters en ruim 70.000 kilometer eigen glasvezel. Het Engelse bedrijf is in Europa een van de grootste infrastructuurspelers. In de Benelux waakt een bevlogen Patrick Spelbos, als Lead Engineer Power & Facility, over de veiligheid, het onderhoud en de energievoorziening van gebouwen en infrastructuur. Daarvoor is hij afhankelijk van betrouwbare brandbeveiliging door Hi-Safe.

Beschikbaarheid datadiensten essentieel

Spelbos is trots op de indrukwekkende infrastructuur die hij in topconditie houdt, en dankbaar voor de vrijheid die hij krijgt om zijn werk uitmuntend te doen. Hij werkt er sinds 2015 aan het veilig en 24/7 operationeel houden van gebouwen en de infrastructuur. Dat doet hij vanuit het Nederlandse hoofdkantoor op Schiphol-Rijk. Hij is verslaafd aan zijn werk. “Ik vind het zo ongelofelijk leuk en uitdagend dat ik veel in de weer ben voor Interoute”, zegt hij.

Er rust een grote verantwoordelijkheid op zijn schouders, die hij met hart en ziel draagt. “We hebben alleen al in Nederland en België 2 datacenters en 11 tussenstations (POP- /ILA-locaties). En in Europa hebben we maar liefst 70.000 kilometer aan eigen glasvezel liggen. Alles moet 24/7, 365 dagen in het jaar probleemloos blijven draaien. Daarom zijn alle sites voorzien van generatoren en UPS-Systemen om eventuele stroomstoringen op te vangen. ”

Interoute huisvest de dedicated IT-infrastructuur voor een groot aantal aansprekende klanten, waaronder Uefa, ESA, Coolblue, Action en Grontmij. Daarnaast biedt het infrabedrijf geavanceerde clouddiensten via de eigen betrouwbare infrastructuur.

Never change a winning team

Hi-Safe werkt al vanaf 2009 voor Interoute. Volgens Spelbos kwam Hi-Safe destijds met een brandbeveiligingsoplossing die voor de apparatuur het meest betrouwbaar is. “Een brand is nooit leuk en een blussing ook niet”, zegt hij. “De blusgasinstallatie werkt met ProInert gas. Dat is niet schadelijk voor de gevoelige apparatuur en de mensen in de ruimte. Het is eenvoudiger te installeren, te bouwen en uit te breiden. Ook wordt de vrijkomende druk bij een blussing goed gereguleerd zodat er nauwelijks trillingen ontstaan, die harde schijven zouden kunnen beschadigen.”

De modulariteit en flexibiliteit van het systeem zijn belangrijk voor Interoute. “We breiden namelijk regelmatig uit met extra serverruimten”, legt Spelbos uit. Het eerste project bleek een vruchtbare voedingsbodem voor een innige samenwerking. Sindsdien heeft Hi-Safe het blusgassysteem steeds uitgebreid en in goede conditie gehouden.

“We stellen hoge eisen aan onze leveranciers. We schromen niet om naar een alternatief te zoeken als een samenwerking niet bevalt. De contacten zijn goed met de mensen, vooral met Rob de Rooij. Hij toont altijd interesse in ons bedrijf en verkoop staat bij hem niet voorop. Hi-Safe heeft mij nooit teleurgesteld”, aldus de tevreden lead engineer.

Betrouwbare en modulaire brandbeveiligingsoplossing

Het datacenter op Schiphol-Rijk bestaat op dit moment uit acht zalen en een kantoorgedeelte. Daarvan zijn twee ruimten bestemd voor zogenaamde uninterrupted power supply (UPS). Bij stroomuitval neemt de batterijvoorraad de stroomvoorziening over totdat de generatoren opgestart zijn.

Spelbos over de installatie van Hi-Safe, die als een drietrapsraket functioneert: “Er is een geavanceerd waarschuwingssysteem in iedere ruimte geïnstalleerd met ingebouwde vertraging. Eerst wordt een very-early-smoke-detection-systeem (VESDA) geactiveerd. Dat is een heel gevoelig snuffelsysteem met een “stofzuigertje”, dat stof- en rookdeeltjes in de lucht detecteert. Bij een sluiting in een voeding kan wel eens rook vrijkomen en dat wordt door een VESDA getriggerd zonder dat de blussing wordt geactiveerd. Dan kan de 24/7 aanwezige beveiliging eerst kijken wat er aan de hand is.”

Hij vervolgt: “Wordt de rookdichtheid toch erger dan activeren rookmelders de eerste meldgroep en gaat een slow-whoopsignaal van de ontruimingsinstallatie af. Dan is er nog steeds gelegenheid om de geactiveerde ruimte te controleren. Pas als de rook nog dikker wordt en een tweede meldgroep activeert, gaat er een harde toon af en zal na 30 seconden de blusgasinstallatie van die ruimte in werking treden.”

Hi-Safe is betrouwbare partner voor Interoute

Vanwege de goede ervaringen op Schiphol-Rijk heeft Spelbos Hi-Safe ook ingeschakeld voor de nieuwe blusgasinstallatie in Gent, waar het Belgische datacenter staat. Spelbos: “Daar was het een hele uitdaging. We wilden de oude installatie er snel uit hebben. De field engineers van Hi-Safe hebben een mooie installatie neergezet, dezelfde als hier. Dat hebben ze fantastisch gedaan.”

“Ook met de mannen in het veld heb ik hele goede contacten. De monteurs geven hele duidelijke antwoorden. Niks is teveel gevraagd. Hoewel storingen zelden voorkomen, is de opvolging prima. De service en communicatie zijn goed. De mensen hebben me nog nooit in de steek gelaten. Ze lopen graag een stapje sneller voor ons en proberen alles voor elkaar te krijgen. Hi-Safe is een betrouwbare partner voor ons, die onze corebusiness kent en begrijpt dat die volstrekt veilig moet zijn”, concludeert Spelbos.